Essäanalys av Ann Heberleins text "Hämd eller upprättelse?"
§ Hur ser dispositionen ut?
§ Finns det en röd tråd och hur skapas den?
§ Hur använder sig författaren av referenser?
§ Beskriv språket som författaren använder.
Dispositionen känns väldigt genomtänkt och genomarbetad ut, inga konstigheter här. Hon börjar med en inledning och avslutar den med ett par frågor som ger en hint om vad som komma skall och vad det är man ska fundera kring. Hon fortsätter sedan med en avhandling som med hjälp av ett antal underrubriker blir lätt att följa. Avhandlingen innehåller en hel del referenser och citat, men hon använder sig hela tiden av sina egna tankar för att svara på dessa referenser. Hon avslutar det hela med att än en gång belysa att vikten av att sätta brottsoffret i centrum och att ifrågasätta samhällets moral. Flytet är oerhört bra, det är lätt att följa med och man tappar inte bort sig som läsare tack vara underrubriker, frågeställningar och självklart en intressant text.
Det finns en klar och tydlig röd tråd genom hela texten och man tappar aldrig kärnan i texten. Hon börjar med en frågeställning vilket gör att man redan från början tycker och tänker och fortsätter så genom hela texten. Hon fångar läsarens intresse genom att redovisa resultat kring forskning, citerar tankar och funderingar av kända filosofer och kriminologer. Sedan svarar hon på dessa referenser själv och inte bara ett svar, utan flera, vilket ger läsaren stor frihet kring sin egen åsikt. Hon svävar aldrig utanför ämnet, utan allt hon tar upp är hela tiden relevant kring det ämne hon skriver om.
Jag tror att denna text blir så intressant för oss läsare är för att hon på ett skickligt och medvetet sätt använder sig av så många olika referenser. Hon använder sig utav många olika referenser vilket fångar läsarens intresse. Att hon sedan binder dem så fint till textens innehåll och med hjälp av sina egna tankar påverkar läsaren på ett positivt sätt gör att referenserna i denna text blir av yttersta vikt.
Jag vet sedan tidigare att Ann Heberlein gett ut flera böcker och skrivit för olika tidningar. Därför vet jag att hon är en erfaren och professionell skribent och författare. Det bevisar hon i denna text genom sitt oerhört skickliga användande av det svenska språket. Hon har ett oerhört stort ordförråd, skriver välformulerat och med ett svårt språk vilket får henne att än mer framstå som en väldigt professionell, medveten och kunnig person inom detta område.